Höjd och antal vindkraftverk
RES har bedömt att den bästa optimeringen av vindkraftsparken är upp till 15 vindkraftverk, med en maximal totalhöjd på 330 meter. Med totalhöjd avses höjden från marken upp till vingspetsen då denna står i sitt högsta läge.
Teknikutvecklingen inom vindkraft går snabbt framåt och vindkraftverken blir större, och därmed effektivare. Idag byggs vindkraftsparker med 240 meter höga verk, med en effekt på över 6 MW. Ju högre upp i luften som rotorn (mittpunkten där de tre vindkraftsbladen möts) sitter och ju större rotordiametern är, desto mer el kan genereras. Vilket betyder att ju högre vindkraftverken är, desto färre behöver byggas för att uppnå samma effekt.
Hinderbelysning
Alla objekt som är 45 meter eller högre ska markeras med hinderbelysning enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2020:88), dvs enligt lag.
Om vindkraftverkens totalhöjd är högre än 150 meter, anger lagen att de vindkraftverk som utgör parkens yttre gräns ska markeras med högintensivt vitt blinkande ljus. Detta gäller även vindkraftverk inne i parken som inte skyddas av de verk som utgör den yttre gränsen. De inre verken ska markeras med ett lågintensivt rött fast ljus. När rotorn har en höjd på över 150 meter ska även mittpunkten av tornet markeras med lågintensiva ljus.
Ljud
Ljud från vindkraftverk uppstår dels som mekaniskt ljud från växellåda eller generator, dels som ett aerodynamiskt (svischande) ljud från vingarna när de sveper igenom luften. Det dominerande ljudet är svepljudet, som också hörs på längre avstånd än det mekaniska ljudet. Enligt Naturvårdsverkets vägledning bör ekvivalent ljudnivå om 40 dB(A) inte överskridas vid närliggande bostäder. Ekvivalent ljudnivå innebär följande: I de flesta miljöer varierar ljudets styrka under den tid man vistas där. För att ta hänsyn till detta använder man en form av genomsnittlig ljudnivå, så kallad ekvivalent ljudnivå, för en viss given tidsperiod till exempel en åttatimmars arbetsdag. Källa: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/buller/fordjupning-om-buller-och-ljud/
Står man rakt under ett vindkraftverk som är i drift, brukar ljudnivån ligga på runt 55 dB(A) vilket innebär att man kan konversera i normal samtalston.
Lågfrekvent ljud
För lågfrekvent ljud gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. Så länge riktvärdet om 40 dB(A) hålls utomhus är risken för att riktvärdena för lågfrekvent buller inomhus överskrids liten, förutsatt att huset är byggt enligt normal, svensk byggstandard. Det finns inga riktvärden för lågfrekvent buller utomhus.
Mer information om ljud och beräkningsresultat hittar du i samrådsunderlaget.
Livslängd och avveckling
Ett vindkraftverk har en livslängd på 35-40 år, och har ett tidsbegränsat miljötillstånd. När tillståndet löper ut monteras vindkraftverken ned, och marken återställs. Verksamhetsutövaren (dvs vi på RES) måste ställa en ekonomisk säkerhet för att garantera avvecklingen och återställandet. Dvs, vi får enligt lag inte lov att sätta spaden i backen och börja bygga innan vi kan visa att det finns pengar på banken för att ta bort vindkraftparken. Allt detta regleras i miljötillståndet.Rasmus Adelswärd
Projektledare
Tel: 0735-24 99 22
Mail: rasmus.adelsward@res-group.com
Marian Ramos
Biträdande projektledare
Tel: 0708-85 13 22
Mail: marian.ramos@res-group.com
RES Renewable Norden AB
Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg
Tel: 031-339 59 60
Mail: info.nordics@res-group.com